کاربردها
ژئوممبرانها دومین گروه بزرگ از ژئوسینتتیکها هستند و از نظر ارزش اقتصادی عموما با ژئوتکستایلها برابرند. رشد ژئوممبرینها از سال ۱۹۸۲ به بعد سریع و متنوع بوده است ژئوممبرانها تقریبا صفحههای پلاستیکی نفوذ ناپذیری هستند که برای آسترها و رویه های مخازن مایع و یا جامد بکار میروند. گستره کاربرد آنها بسیار زیاد است و حداقل ۳۰ کاربرد خاص در مهندسی عمران دارند. برای استفاده از ژئوممبرانها اغلب نفوذپذیری نسبی آنها در مقایسه با مواد دیگر مطرح میگردد.
کاربرد ژئوممبرینها در عمران، ژئوتکنیک و فعالیتهای محیط زیستی در پروژههای مربوط به موارد زیر است:
- مخازن آب
- پسابهای مایع
- پسابهای مایع با رادیواکتیویته کم
- استخرهای خورشیدی
- استخرهای کشاورزی و پرورش ماهی
- محلولهای مایع
- کانالهای آب
- پسابهای خطرناک اولیه و ثانویه
- بین دیوارها برای کنترل تراوش در پسابهای خطرناک
- بین زمین سدها برای کنترل تراوش
- ضد آب بین تونل ها
- مخازن شناور برای کنترل تراوش
- پوشش مخازن شناور برای جلوگیری از آلودگی
- برای کنترل بو در محل دفن زباله
- برای کنترل گسترش خاک
- برای جلو گیری از فیلتراسیون آب در مناطق حساس
- برای هدایت جریان آب در مسیرهای دلخواه
- برای کمک به یکنواخت کردن سطوح تحت فشار
- زیر آسفالت بعنوان لایه ضد آب
- ایزولاسیون فونداسیون ساختمان
- مهار آبهای زیرزمینی
- برای جلوگیری از هدر رفتن تراوشها در تانکهای بالای زمین
برای بالا بردن بازدهی کانالهای انتقال آب باید از تراوش و هدر رفتن آب از دیوارهها و کف این کانال ها، در طول مسیرشان از مخزن به محل مصرف، جلوگیری شود. بدین منظور از پوشش های انعطاف پذیر و نفوذناپذیر همچون ژئوممبران میتوان استفاده کرد.
پوشش کف محل دفن زباله
باید نسبت به دفن ایمن و مناسب مواد آلوده جامد، اطمینان حاصل شود. این شرایط به طور مشابه در تمام کشورهای صنعتی به عنوان معضل توسعه آنها محسوب میشود. امروزه از پوشش های نفوذناپذیر ژئوممبرینی در کف و کنارههای محل دفن زباله به عنوان سازوکار کنترل آلودگی آبهای زیرزمینی استفاده میشود. پوششهای مختلفی برای جلوگیری از نفوذ پساب وجود دارد. یکی از این موارد، استفاده از ژئوممبران جهت جلوگیری از نفوذ شیرابههای آلوده به خاک تحتانی و نهایتا جلوگیری از آلوده شدن آبهای زیر سطحی میباشد.
پوشش مخازن زیرزمینی
نشت مایعات موجود در مخازن زیرزمینی، به خصوص مواد هیدروکربنی به منابع آب زیرزمینی بسیار خطرناک است. برای جلوگیری از این نشت، از لایههای ثانویه برای محافظت استفاده میشود که برای انواع مخازن بزرگ یا کوچک این لایه گذاری متفاوت است. در مخازن با حجم کم از روش روکشی مخازن استفاده میشود و در مخازن با حجم بالا، به جای روکشی هر مخزن، از روش پوشش دهی کل مجموعه استفاده میشود.